Stránka 1 z 1

Broušení nožů

Napsal: 30 bře 2015, 12:37
od Weiny
Člověk by řekl, že broušení nožů se samotnými noži nesouvisí, ale není tomu tak a tohle téma sem prostě dle mě patří :-)
Moc se mi líbí názor jednoho člověka na fóru, že má rád nože kvůli jejich kráse a provedení, ne kvůli broušení.
S tím plně souhlasím, naučil jsem se dělit nože na sbírkové(na hraní), a užitkové na používání. Tedy především kuchyňské.
A u té druhé kategorie je znalost základů broušení doslova nutností.
K první kategorii jsou vhodnější různé sady, měl jsem již i objednáno, ale naštěstí z toho sešlo. Každý domácí ruční výbrus totiž zničí tovární zoubkovanost výbrusu fazetky #-o
No a na kuchyňáky a pracovní nože (u mě především Kershawy :ymsmug: ) jsem krom jiných vodních kamenů skončil u famózního japonského keramického kamene Suehiro Cerax SKG-24. Má i menší kolegy, ale tento největší má parádní brousící plochu - 183x63x27mm. Vyšel mě na ebay na 800kč, jen mi ho zachytili "zlí" celníci a stál mě dalších několik set. Nože mi naštěstí pustili všechny ;)
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=Su ... 4&_sacat=0

Vyrobil jsem si na něj ze starého prkýnka podstavec s podložkami z gumy, jelikož na tento největší není origoš plastová vanička. Po namočení 10min do vody se z něho stane doslova zázrak :-J
O víkendu se mi podařilo na něm skvostně nabrousit jak kované kuchyňáky Dick, tak malý Kershaw a konečně se za výbrus nestydím :D
Čím brousíte Vy? *-:)

Napsal: 30 bře 2015, 14:01
od Theraphosa
S tím rozdělením nožů naprosto souhlasím, mám to stejně :) U dražších nožů na hraní jsem si zatím netroufl od ruky brousit novou fazetu, nerad bych to zmastil. Používám je s rozumem a neprasím, tak zatím stačilo přelíznout na keramice nebo břidlici.

Nahrubo brousím na diamantovém brousku z Lidlu za 170 Kč L-), grit 200, 300, 400 a 600, bral bez problému i CPM 121 REX. Pak mám dvě keramiky od jan03 z Knifu, každá má dvě zrnitosti. Na dobroušení a přelíznutí mám břidlici(dárek od táty, prý ještě po dědovi) a velmi staré prkénko na přetahování břitev(dárek od kamaráda z hospody, taky prý po dědovi), jedna strana kůže a druhá břidlice. Kůži jsem nalepil novou.

Už nějaký čas si chci objednat z Ali brousící sadu, s kterou bych si troufnul už i na fazety dražších nožů.

Brousky

Napsal: 31 bře 2015, 11:31
od Weiny
Co se týče sad, měl jsem vyhlídlou tuhle lacinou Gatco:
http://www.mujnuz.cz/noze/brousky/gatco ... ng-system/
Ale jak jsem psal, odmítám brousit zavírací nože ze sbírky, s těmi sadami je to takové šmrdlání, navíc docela makačka. To raději oželím, že nože neholí :ymsmug: A řezání papíru taky neprovozuji...
Navíc bych je ani šíleně ostré nechtěl, protože pak mám po takovém nožomilném večeru akorát tak dořezané ruky, kolikrát i návštěvy :))

Když už jsi nahodil fotku svých skromných brousících nástrojů, přidám i svou, velmi podobnou B-) Diamantem brousím i keramické kuchyňáky.
Jen s těmi brousky od Honzy nejsem spokojen, jsou hodně drsné a nože s nimi vůbec nekomunikují, možná jsem měl smůlu na kus.
Co je ale dokonalé je ta keramická ocílka, narozdíl od té drahé Dick ji používám vlastně na srovnávání hrany fazetky skoro pořád, neb žena odmítá ostří kuchyňáků šetřit a jde s nimi vesele proti prknu X_X
Těmi tyčinkami se zase krásně ladí malé nože, když už se přeci jen použijí. No a pásek kůže se zelenou pastou mi poslal Míla z fóra, s tím přetahuji skoro vše, to neuškodí :-bd
Brousky.jpg
Moje kuchyňská flotila:
Kuchyňáky 6-2016.jpg

Napsal: 31 bře 2015, 22:17
od Theraphosa
To já si na to potrpím, každý sbírkový nůž holí a řeže letáky :ymsmug:

letáky

Napsal: 03 dub 2015, 15:33
od Weiny
Aspoň na něco jsou ty letáky dobré =))
Jestli někdy pořídíš sadu, tak se určitě pochlub.
Na tom broušení na kameni mám největší problém udržet úhel výbrusu, nikdy to nebude rovina, je to vlastně složené z několika úhlů a ve finále to "smrdí" konvexem #-o

Napsal: 03 dub 2015, 18:40
od Theraphosa
Přesně, v ruce to neudržíš a je z toho konvex. Ono to je funkční, ale není to ta krasná souměrná fazetka.

Napsal: 29 úno 2016, 14:03
od petran
ahoj, nemáte někdo zkoušenosti se systémem od V-sharp http://www.jatagan.eu/v-sharp/, v zahraničí jsem na to slyšel chválu, ale u nás se nemůžu dohledat žádných referencí..